AnaSayfa
Kitaplık

Türk Halk Şiiri Tarihçesi, Kaynakları, Şairleri ve Seçme Şiirleri  /  Asım Bezirci  /  Say Yayınları
Ülkemizde nesnel ve bilimsel eleştirinin kurucusu olan Asım Bezirci, özgürleşme ve aydınlanma kavgasına 70 kitabıyla katkıda bulundu. Kılı kırk yaran inceleme ve araştırmalarıyla edebiyatımızın karanlıkta kalan noktalarını açığa çıkardı ve sahiplenilmesi gereken değerlerimizi sahiplendi.

Asım Bezirci, derinlemesine araştırmasıyla hakkında bilinmeyenleri günışığına çıkardığı Pir Sultan'ın memleketinde, onun geleneğini savunan bir özgürlük çığlığı oldu. 2 Temmuz 1993'te Sivas'ın Madımak Oteli'nde yakılan Asım Bezirci, karanlığın aydınlığa dönüştürülmesi kavgasının ve inancının ödünsüz bir aydını olarak öldü. Bezirci'nin Türk Halk Şiiri adlı bu 71. yapıtını, Sivas'ı Unutmayalım diyerek ve özgürlüğün umudunu yitirmeyen savaşçısını saygıyla anarak sunuyoruz.

"Halk kültürü ulusal kültürün en önemli, en verimli kaynaklarından biridir. Halk şiiri ise bu kaynakların en etkin, en yaygın ve özgün kollarındandır. Halk şiirinin genellikle sözlü bir etkinlik olması ve egemen çevrelerce küçümsenmesi onun yazılı kaynaklara geçmesini kısıtlamıştır. Bu nedenle, halk yığınları onu yüzyıllarca gözü gibi korumuş, kulaktan kulağa ve kuşaktan kuşağa aktararak bugünlere getirmiştir. Geçmişte resmi tarihlerle şair tezkireleri ona pek az yer ayırmışlardır. Okuyup yazma bilenlerce sonradan düzenlenen cönkler ise hem sayılıdır, hem de çoğu zaman yitip gitmiştir. Cumhuriyet döneminde ise uzmanlarca yapılan yayınlarla sınırlı kalmıştır.

Türk Halk Şiiri'ni hazırlarken bütün bunları göz önünde tuttum. Bu da onun, bir 'Antoloji' olarak kalmamasını gerektirdi. Belirli bir ölçüde 'Ansiklopedi' ve 'Sözlük' niteliklerini de içerdi."

Asım Bezirci

Kitaplık
AnaSayfa